Från att vara nära till att ge upp till att ha utrymme nog att sälja till ett fördelaktigare pris – till hösten når den nya uppsättningen av Lina Stoltz verklighetsbaserade teater Den jag vill vara många fler ungdomar och vuxna!
Att satsa eller inte satsa? Länge väntade projektledaren Lina Stoltz från Euphemia Kultur med beslutet. En urpremiär och ett fåtal föreställningar under 2020 – fler publikmöten blev det inte för teatern Den jag vill vara innan pandemin satte definitiv punkt på spelperioden. Därtill gick skådespelaren Ivar Forsling ut scenskolan i Luleå, på väg mot andra utmaningar.
– Vi behövde alltså hitta fram en ny skådespelare till en mycket krävande roll och göra hela repetitionsprocessen om igen – en mycket kostsam del… Jag var nära att ge upp, berättar Lina.
– Samtidigt hade vi fått så goda, starka reaktioner på de föreställningar vi hunnit spela. Jag kände att den här föreställningen verkligen bär fram något viktigt och ville inte släppa det.
Lina valde att satsa och våren har inneburit varma vindar: Kulturrådet ger produktionen ett krisstöd. Längmanska kulturfonden och Centralorganisationen för Socialt Arbete går in med medel. Dessutom är intresset bland skolarrangörer är stort. Lotta Karlsson från Kind Exploring producerar föreställningen tillsammans med Lina:
– Nu när vi vet vilken ekonomisk uppbackning vi har för själva repetitionsfasen, har vi förmånen att kunna sänka föreställningens pris med 25 procent! Att vi kan göra det känns extra värdefullt då det nya priset gör det lättare för ideella föreningar och kommuner att köpa in den.
En ny skådespelare hittade de också. Och närmare än Lina väntat sig:
– Vi fick ett tjugotal ansökningar från hela Sverige. Och tidigt fastnade vi för Andreas Strandljung, som jag inte kände till sen förut fastän han bara bor några kilometer bort från mig.
Föreställningen har nypremiär i september och är öppen för fler bokningar.
Regi: Carina Henriksson, Glesbygdsdivan AB
Skådespelare: Andreas Strandljung
Manus: Lina Stoltz
Producenter: Lotta Karlsson, Kind Exploring & Lina Stoltz, Euphemia Kultur.
Manuset är skapat med stöd av bland andra Region Norrbotten, Kulturrådet, Centralorganisationen för Socialt Arbete och föreningen Kexi.